Stowarzyszenie Ludzi Bezdomnych

Forum dla osób zainteresowanych działalnością Stowarzyszenia Ludzi Bezdomnych.

#1 2011-11-14 11:19:19

adm

Administrator

Punktów :   

odpowiedzialność w wolontariacie

Info od Agaty:

Cześć.

Dostałam informacje o takim szkoleniu. polecam.

ODPOWIEDZIALNOŚĆ W WOLONTARIACIE

www.profesjonalnywolontariat.pl

termin: 22 listopada 2011, godz. 17.00- 20.30
miejsce: Łódź, centrum, Al. 1 Maja 31/33

adresaci: wolontariusze organizacji pozarządowych

cele szkolenia:

uczestnik szkolenia poznaje specyfikę świata wartości etycznych (odpowiedzialności w szczególności);
uczestnik szkolenia umie jasno werbalizować opinie o charakterze stricte moralnym (słownictwo);
uczestnik szkolenia umie przewidywać konsekwencje płynące z przyjętej hierarchii wartości.

program:

Uporządkowanie terminologii etycznej

System etyczny – fundament moralności

Odpowiedzialność i pole odpowiedzialności

forma prowadzenia zajęć:

Preferowane są metody aktywne: praca indywidualna i grupowa, dyskusje, studia przypadków i symulacje. Dla wprowadzenia w problem i wyjaśnienia kwestii teoretycznych planowane są mini wykłady.

czas realizacji: 4 godziny dydaktyczne

koszt: szkolenie nieodpłatne dla wolontariuszy z umową wolontariacką

uczestnik otrzymuje: zaświadczenie.

Prowadzenie: Szymon Iwanowski

Zgłoszenia do 21 listopada na adres: szymon.iwanowski@hortus-edu.pl [zgłoszenie powinno zawierać imię, nazwisko, numer telefonu kontaktowego uczestnika oraz kopię umowy wolontariackiej].

Każde otrzymane zgłoszenie zostanie potwierdzone wiadomością e-mail.

Strona organizatora: HORTUS-EDU.PL

#2 2011-11-25 09:42:51

Asia C

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: odpowiedzialność w wolontariacie

Szkolenie ja uważam za raczej udane:)dużo kwestii etycznych, nieco mniej odpowiedzialności, lecz ok:)

#3 2011-11-25 11:34:19

Joanna_K

Użytkownik

Punktów :   

ja byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, po temacie spodziewałam się sztywnych gadek, a tu proszę świetne szkolenie!

#4 2011-11-26 07:00:46

Malgorzata

Nowy użytkownik

Call me!
Punktów :   

Cieszę się, że jesteście zadowoleni    Koniecznie musicie opowiedzieć więcej !

#5 2011-11-26 12:14:52

adm

Administrator

Punktów :   

Dla mnie szkolenie również było bardzo interesujące. Po wielu latach edukacji raczej z zakresu nauk ścisłych taki trening intelektualny związany z dyskusją na temat problemów etyczno-filozoficznych był dla mnie sporym wyzwaniem.

Jeśli ktoś chciałby zapoznać się z materiałami ze szkolenia - mogę podesłać zdjęcia na adres mailowy.

Krótka notatka:

Dzięki firmie szkoleniowo-doradczej  HORTUS 22 listopada odbyło się bezpłatne szkolenie „Odpowiedzialność etyczna w wolontariacie” . W gronie około 10 osób mogliśmy zapoznać się z tematyką ściśle związaną z naszym zajęciem  czyli – wolontariatem. Najważniejsze obszary tematyczne poruszone na 4 godzinnym spotkaniu to:
•    Uporządkowanie terminologii etycznej
•    System etyczny – fundament moralności
•    Odpowiedzialność i pole odpowiedzialności w wolontariacie
Sednem spotkania wydało się rozpatrywanie systemu etycznego w postaci  powiązanych ze sobą terminów takich jak:

•    Wartość (etyczna)
•    Norma (etyczna)
•    Ocena (etyczna)

W moim odczuciu ćwiczenie polegające na dyskusji na temat fikcyjnych (teoretycznie możliwych historii) zdarzeń pomogły uczestnikom nauczyć się rozpoznawania wartości etycznej w danej sytuacji oraz zwerbalizować swoją ocenę (moralną?) sytuacji. Klarowne określenie wartości oraz ich hierarchizacja wydaję się pozytywnie (oraz rozwijająco) wpływać na kształtowany w każdym człowieku fundament moralności. Co więcej oceny etyczne wypowiadane przez napotkane osoby mogą podpowiedzieć nam jakimi normami oraz wartościami dana osoba kieruję się w danych okolicznościach.
W trakcie spotkania mieliśmy okazję skonfrontować nasze poglądy z innymi uczestnikami co niewątpliwie pozytywnie wpłynęło na aktywne uczestnictwo odbiorców szkolenia.

Drugim ważnym punktem spotkania była analiza pojęcia odpowiedzialności (moralnej).
Za główne warunki  odpowiedzialności  uznaje się:

1.    Świadomość wykonywania swoich czynów.
2.    Wolność w podejmowaniu decyzji.
3.    Istnienie społecznego bądź moralnego odniesienia  do naszych czynów.

Ćwiczeniem , które wiązało się z tym pojęciem była próba opisania cech osobowości  człowieka powszechnie uznawanego za odpowiedzialnego.

Dodatkowym elementem wiążącym się z odpowiedzialnością jest termin „pola odpowiedzialności”, które zostało stworzone przez Józefa Tischnera.  Przytaczając jego słowa:
(Pole świadomości) „ rozpościera się wokół każdego człowieka i obejmuje „przestrzeń” jego życia, w której człowiek w pojedynkę lub wespół z innymi może skutecznie chcieć dobra”.  Termin ten uświadamia nam, że odpowiedzialność nie może obejmować wszelkich aspektów otaczających człowieka i wynika, w pewnym sensie, z powiązań jakie go łączą z innymi jednostkami oraz grupami ludzi (instytucjami). Ćwiczenie na utrwalenie terminu polegało na wyznaczeniu pola odpowiedzialności wolontariusza poprzez :

1.    Określenie kluczowych interesariuszy w wolontariacie
2.    Poddanie ich hierarchizacji
3.    Oraz zdefiniowaniu relacji odpowiedzialności w stosunku do każdej z kluczowych grup interesariuszy.

Stopka forum

RSS